Object

Title: Nietypowe słody piwowarskie : przegląd

Title in english:

Atypical Brewing Malts : a Review

Creator:

Harasym, Joanna ; Pieciuń, Tomasz

Description:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 92, s. 77-91

Abstrakt:

Słód to odkiełkowane do określonego stadium i wysuszone ziarna roślin, zawierające skrobię, związki białkowe, tłuszczowe, dekstryny i cukry oraz enzymy amylolityczne, proteolityczne i cytolityczne. Ponieważ słodowanie większości roślin, zwłaszcza zbożowych, podnosi ich wartość odżywczą, słody często stanowią podstawę do produkcji żywności łatwo strawnej o dużej wartości odżywczej, nadają charakterystykę organoleptyczną wypiekom, ale także są podstawowym surowcem do produkcji piwa. W pracy przedstawiono syntetyczny przegląd nietypowych słodów piwowarskich, takich jak słód z owsa, słody ze zbóż tropikalnych i bezglutenowych oraz słody wytwarzane z roślin zaliczanych do grupy pseudozbóż

Publisher:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2010

Resource Type:

artykuł

Resource Identifier:

oai:dbc.wroc.pl:120950

Language:

pol

Relation:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 92 ; Nauki Inżynierskie i Technologie, vol. 2

Rights:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Access Rights:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Location:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Coverage:

Dofinansowano z programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" Ministra Edukacji i Nauki (SONB/SP/546390/2022). Tytuł projektu: Upowszechnienie zawartości czasopisma Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Edition name Date
Nietypowe słody piwowarskie : przegląd Oct 30, 2023

Similar

×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information