Object

Title: Związki o właściwościach przeciwutleniających i ich wpływ na zdrowie człowieka

Title in english:

The Compounds Having Antioxidant Properties and Their Beneficial Effect on Human Health

Creator:

Krakowiak, Andrzej ; Pietkiewicz, Jerzy Jan

Description:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 92, s. 26-45

Abstrakt:

Procesy utleniania zachodzące w komórkach, jeżeli są pod kontrolą reakcji przeciwutleniających należą do zjawisk naturalnych. W ich wyniku powstaje energia konieczna do inicjowania procesów metabolicznych. W przypadku zachwiania równowagi powstają aktywne chemicznie wolne rodniki. Wchodzą one w łańcuchowe reakcje utleniające z biocząsteczkami w komórce (lipidami, białkami, sacharydami, materiałem genetycznym), w wyniku których powstają szkodliwe produkty mogące uszkodzić materiał genetyczny. Zmiany te mogą dać początek wielu chorobom, również nowotworowym. Procesy utleniania wewnątrzkomórkowego mogą hamować polifenole - grupa związków wytwarzanych przez rośliny. Wprowadzone do organizmu z pokarmem utrzymują one w komórkach równowagę między reakcjami utleniania i przeciwutleniania i nie dopuszczają do pojawiania się zjawisk niekorzystnych.

Publisher:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2010

Resource Type:

artykuł

Resource Identifier:

oai:dbc.wroc.pl:120946

Language:

pol

Relation:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 92 ; Nauki Inżynierskie i Technologie, vol. 2

Rights:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Access Rights:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Location:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Coverage:

Dofinansowano z programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" Ministra Edukacji i Nauki (SONB/SP/546390/2022). Tytuł projektu: Upowszechnienie zawartości czasopisma Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Similar

×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information