Obiekt

Tytuł: Wykorzystanie wybranych reguł wpływu społecznego w procesie kształtowania postaw i zachowań pracowników

Tytuł odmienny:

The Utilization of the Chosen Rules of Social Influence in the Process of the Attitudes and Behaviour Formation of Workers

Autor:

Binsztok, Aleksander

Opis:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 43, s. 125-134

Abstrakt:

Omówiono najważniejsze zasady wywierania wpływu społecznego w nowoczesnej organizacji. Szczególną uwagę poświęcono takim regułom jak: zasada wzajemności, zasada niedostępności czy siła autorytetu. Opisano również kilka efektów psychologicznych, m.in.: "efekt aureoli", "efekt kwaśnych winogron" oraz "efekt pędu owczego". Zdefiniowano wpływy kierownicze będące technikami perswazji stosowanymi w firmach. Przedstawione zagadnienia opisano w kontekście kształtowania się relacji między pracownikami i kierownictwem a podwładnymi w rodzimych przedsiębiorstwach. (fragment tekstu)

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2009

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

oai:dbc.wroc.pl:122987

Język:

pol

Powiązania:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 43 ; Człowiek i praca w zmieniającej się organizacji

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Źródło finansowania:

Dofinansowano z programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" Ministra Edukacji i Nauki (SONB/SP/546390/2022). Tytuł projektu: Upowszechnienie zawartości czasopisma Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

30 paź 2023

Data dodania obiektu:

11 lip 2023

Liczba wyświetleń treści obiektu:

236

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://dbc.wroc.pl./publication/161257

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji