Object

Title: Kształtowanie potencjału innowacyjnego przedsiębiorstw w kontekście ich rozwoju

Title in english:

Forming the innovative potential of enterprises in the context of their development

Creator:

Kamińska, Alfreda

Description:

Management Forum, 2017, vol. 2, no. 5, s. 26-32

Abstrakt:

Rozwój przedsiębiorstw, podobnie jak regionów czy krajów, determinowany jest poziomem ich potencjału innowacyjnego. Potencjał ten wynika ze zdolności i skłonności przedsiębiorstw do efektywnego i skutecznego zagospodarowywania posiadanych zasobów podczas realizacji innowacyjnych przedsięwzięć. Celem rozważań podjętych w artykule jest identyfikacja i charakterystyka składników potencjału innowacyjnego przedsiębiorstw w postaci kapitału ludzkiego, materialnego, finansowego, niematerialnego, przyjętej strategii oraz posiadanej struktury organizacyjnej. Wymienione składniki wchodzą we wzajemne korelacje z czynnikami zewnętrznymi i decydują o możliwościach realizacji innowacyjnych procesów. Opierając się na wynikach badań, zwrócono uwagę na istotę zasobów niematerialnych w budowaniu potencjału innowacyjnego przedsiębiorstw oraz zasygnalizowano problemy związane z jego pomiarem

Publisher:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2017

Resource Type:

artykuł

Resource Identifier:

oai:dbc.wroc.pl:37267

Language:

pol

Relation:

Management Forum, 2017, vol. 5, no. 2

Rights:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Access Rights:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

License:

CC BY-NC-ND 3.0 PL

Location:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Group publication title:

Management Forum

Format:

application/pdf

Object collections:

Last modified:

Jun 11, 2022

In our library since:

Sep 11, 2017

Number of object content hits:

1 427

Number of object content views in PDF format

1421

All available object's versions:

https://dbc.wroc.pl./publication/41326

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

Similar

×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information