Obiekt

Tytuł: Waluta wirtualna Bitcoin z perspektywy oferentów internetowych – analiza wstępna

Tytuł odmienny:

Bitcoin virtualcurrency from the perspective of the internet vendors – preliminary analysis

Autor:

Polasik, Michał ; Piotrowska, Anna ; Kotkowski, Radosław

Opis:

Nauki o Finansach = Financial Science, 2013, Nr 4 (17), s. 130-143

Abstrakt:

Praca dotyczy sposobów wykorzystania waluty wirtualnej Bitcoin w handlu elektronicznym oraz przyjmowaniu darowizn przez organizacje non-profit. Jej celem jest określenie charakterystyki legalnych akceptantów Bitcoin, ustalenie metod akceptowania tej waluty oraz jej udziału w ogólnej wartości sprzedaży. Wyniki empiryczne zostały oparte na przeprowadzonym badaniu ankietowym, w którym wzięło udział 111 oferentów internetowych z 35 krajów. Badanie umożliwiło określenie zasięgu akceptacji Bitcoin, jak również poznanie profilu przyjmujących ją firm, z uwzględnieniem takich czynników, jak: profil działalności, lokalizacja, branża, zasięg geograficzny oraz skala prowadzonej działalności. Uzyskane wyniki wykazały ponadto, że w procesie akceptacji tej waluty bardzo istotną rolę odgrywają integratorzy płatności. Jednocześnie obserwowane jest wśród klientów niewielkie zainteresowanie płatnością z użyciem Bitcoin

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2013

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

oai:dbc.wroc.pl:25274

Język:

pol

Powiązania:

Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2013, Nr 4 (17)

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

15 mar 2022

Data dodania obiektu:

25 wrz 2014

Liczba wyświetleń treści obiektu:

921

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://dbc.wroc.pl./publication/27962

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji