Object

Title: Oportunizm w działaniach przedsiębiorstw z branży spożywczej

Title in english:

Opportunism in the Activity of Food Sector Companies

Creator:

Schaefer, Paulina

Contributor:

Borkowska, Bożena. Redaktor

Description:

Schaefer, P. (2023). Oportunizm w działaniach przedsiębiorstw z branży spożywczej. W B. Borkowska (red.), Ekonomia (s. 21–33). https://doi.org/10.15611/2023.05.5.02

Abstrakt:

W ostatnich latach w mediach, jak i w debacie publicznej podnoszony jest temat właściwego odżywiania jako jednego z kluczowych czynników wpływających na zdrowie człowieka. Coraz większą popularnością cieszą się produkty tradycyjne oraz organiczne, które są postrzegane jako zdrowsze, niezawierające potencjalnie szkodliwych dodatków. Dbający o jakość diety konsumenci, w swoich wyborach sugerują się informacją podaną przez producenta na opakowaniu, poszukując produktów o możliwie „czystym składzie”. Wysiłki te mogą jednak nie przynieść pożądanych rezultatów, jeżeli na którymkolwiek z etapów produkcji lub dystrybucji doszło do nieprawidłowości. Celem niniejszego artykułu jest egzemplifikacja oportunistycznych działań różnych uczestników łańcucha dostaw żywności za pomocą przypadków dotyczących fałszowania produktów i certyfikatów. Autorka wskazuje na występowanie pomiędzy uczestnikami rynku asymetrii informacyjnej, która umożliwia realizację skłonności oportunistycznych lepiej poinformowanych uczestników ze strony podażowej. Dodatkowo zasygnalizowana została problematyka ochrony konsumenta, będąca instytucjonalnym środkiem zaradczym w przypadku zawodności rynku.

Publisher:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2023

Resource Type:

rozdział

Resource Identifier:

doi:10.15611/2023.05.5.02 ; oai:dbc.wroc.pl:126202

Language:

pol

Relation:

Debiuty Studenckie 2023

Rights:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Access Rights:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

License:

CC BY-SA 4.0

Location:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Group publication title:

Debiuty Studenckie

Object collections:

Last modified:

Apr 10, 2024

In our library since:

Apr 5, 2024

Number of object content hits:

104

All available object's versions:

https://dbc.wroc.pl./publication/165061

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

Similar

×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information