Obiekt

Tytuł: Analiza preferencji konsumentów wobec piw oraz sterowanie smakiem gorzkim piw chmielonych

Tytuł odmienny:

Analysis of Consumer Beer Preferences and Bitter Hop Beer Taste Controlling

Autor:

Kikut-Ligaj, Dariusz ; Mikołajczyk-Bator, Katarzyna ; Malak, Michał

Opis:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2022, Nr 38, s. 90-110

Abstrakt:

W pracy analizowano preferencje konsumentów wobec różnych rodzajów piw ze szczególnym uwzględnieniem akceptacji cech goryczkowych oraz przeprowadzono prognozowanie metodą farmakoforową smaku gorzkiego składników goryczkowych. Związki występujące w ekstraktach chmielowych, tj. humulony i izohumulony, wywołują smak gorzki, dlatego istotne jest sprecyzowanie ich indywidualnych cech goryczkowych. W tym celu dla badanych składników goryczkowych użyto prognozowanie farmakoforowe, metodą SPM (Simple Pharmacophore Model). Metoda ta pozwala sterować procesem izomeryzacji humulonów, co umożliwia modyfikację cech organoleptycznych piw. W badaniach ankietowych analizowano wpływ zmiennych socjodemograficznych na wiedzę i opinię konsumentów na temat smaku gorzkiego w piwach. Badania te wykazały, że konsumenci preferują głównie piwa średnio- lub wysokogoryczkowe. Z analizy statystycznej wynika, że znajomość terminu IBU (International Bitterness Units) determinował głównie wiek respondentów.

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2022

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

doi:10.15611/nit.2022.38.06 ; oai:dbc.wroc.pl:120603

Język:

pol

Powiązania:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2022, Nr 38

Prawa:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Prawa dostępu:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

Licencja:

CC BY-SA 4.0

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji