Obiekt

Tytuł: Analiza transmisji cen na rynku zbóż i produktów zbożowych

Tytuł odmienny:

The Analysis of Price Transmission Between Cereal Market and Cereal Products Market

Autor:

Zakrzewska, Aneta

Opis:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 481-491

Abstrakt:

Celem opracowania jest próba opisu powiązań cen zbóż i produktów zbożowych. Szczególnym przedmiotem zainteresowania w ramach analizy transmisji cen było określenie kierunków przepływu impulsów cenowych oraz długości czasu ich trwania i skali. Analizę transmisji cen przeprowadzono w oparciu o model VAR. Do określenia dominującego kierunku przepływu impulsów cenowych zastosowano test przyczynowości Grangera. Funkcje odpowiedzi na impuls (IRF) zostały wyznaczone na podstawie wyników estymacji modelu VAR, co dało możliwość opisu dynamiki wzajemnych dostosowań cen oraz jej zróżnicowania.

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2011

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

oai:dbc.wroc.pl:118310

Język:

pol

Powiązania:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168. T. 2 ; Ekonomia T. 2

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Źródło finansowania:

Dofinansowano z programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" Ministra Edukacji i Nauki (SONB/SP/546390/2022). Tytuł projektu: Upowszechnienie zawartości czasopisma Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

27 lut 2023

Data dodania obiektu:

9 lis 2022

Liczba wyświetleń treści obiektu:

76

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://dbc.wroc.pl./publication/156380

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji