Obiekt

Tytuł: Rapid detection of trace chloroethylenes using laser mass spectrometry

Autor:

Ma, Jing ; Ding, Lei ; Fang, Li ; Zheng, Haiyang ; Gu, Xuejun ; Zhang, Weijun

Współtwórca:

Gaj, Miron. Redakcja ; Wilk, Ireneusz. Redakcja

Opis:

Optica Applicata, Vol. 35, 2005, nr 2, s. 395-402

Abstrakt:

Laser mass spectrometry is a new chemical trace analysis method with high selectivity, sensitivity and speed. The mass-resolved resonance-enhanced multiphoton ionization (REMPI) spectra of chloroethylenes–trichloroethylene and tetrachloroethylene are firstly reported in the range 305.0–325.0 nm. The mass-resolved excited spectra and laser power index of fragment ions CCl+ are presented. The experimental results indicate that 310.8 nm is the suitable ionization wavelength for detection of trichloroethylene and 322.5 nm for the detection of tetrachloroethylene in this wavelength range. The detection limits of these two chloroethylenes of concentration range expressed in mg/L are presented.

Wydawca:

Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2005

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

oai:dbc.wroc.pl:72608

Źródło:

<sygn. PWr A3481II> ; kliknij tutaj, żeby przejść ; kliknij tutaj, żeby przejść

Język:

eng

Powiązania:

Optica Applicata ; Optica Applicata, Vol. 35, 2005 ; Optica Applicata, Vol. 35, 2005, nr 2 ; Politechnika Wrocławska. Wydział Podstawowych Problemów Techniki

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Politechnika Wrocławska

Tytuł publikacji grupowej:

Optica Applicata

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

22 sie 2019

Data dodania obiektu:

22 sie 2019

Liczba wyświetleń treści obiektu:

43

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://dbc.wroc.pl./publication/140690

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji