Obiekt

Tytuł: Wykorzystanie marek rzeczywistych i fikcyjnych w eksperymentach na temat humoru w reklamie

Tytuł odmienny:

The use of real versus fictitious brands in experiments on humor in advertising

Autor:

Karpińska-Krakowiak, Małgorzata

Opis:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 525; s. 157-166

Abstrakt:

Głównym źródłem wiedzy naukowej na temat skuteczności humoru w reklamie są eksperymenty. Nikt jednak dotychczas nie zbadał, jakie ryzyko niesie za sobą zastosowanie rzeczywistych lub fikcyjnych bodźców w ramach manipulacji eksperymentalnych, i nikt nie wie, jaki błąd może być z tego tytułu wygenerowany. W celu eksploracji tej problematyki przeprowadzono serię eksperymentów dla różnych kategorii produktowych. Marki rzeczywiste wywoływały znacząco lepsze reakcje afektywne respondentów niż marki fikcyjne. Wyniki niniejszego badania stanowią dosyć istotny wkład w dyskusję nad maksymalizacją wewnętrznej i zewnętrznej trafności eksperymentów, podnoszeniem ich wartości poznawczej oraz aplikacyjnej

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2018

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

doi:10.15611/pn.2018.525.13 ; oai:dbc.wroc.pl:60217

Język:

pol

Powiązania:

Badania marketingowe - rozwój metod i technik badawczych ; Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 525

Prawa:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Prawa dostępu:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

Licencja:

CC BY-NC-ND 3.0 PL

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

11 cze 2022

Data dodania obiektu:

19 lut 2019

Liczba wyświetleń treści obiektu:

143

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://dbc.wroc.pl./publication/103889

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji