Struktura obiektu
Tytuł:

Badanie przyczyn porzucania koszyków w handlu elektronicznym – zarys problemu

Tytuł publikacji grupowej:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Tytuł odmienny:

Study of reasons for cart abandonment in e-commerce − literature review

Autor:

Łapczyński, Mariusz

Temat i słowa kluczowe:

zachowanie nabywcze e-klientów ; porzucanie koszyków ; modele konfirmacyjne i eksploracyjne ; customer behavior in e-commerce ; cart abandonment ; confirmatory and exploratory survey approach

Opis:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 526; s. 60-68

Abstrakt:

Artykuł jest poświęcony problemowi porzucania koszyków przez klientów dokonujących zakupów on-line. Sytuacja taka ma miejsce, kiedy internauta wkłada do koszyka produkt lub usługę, jednak ostatecznie opuszcza witrynę sklepu, nie finalizując transakcji. W artykule przedstawiono dwa nurty badawcze w tym obszarze: konfirmacyjny i eksploracyjny. W pierwszym stosuje się badania ankietowe i próbuje wyjaśnić przyczyny porzucania koszyków na podstawie modeli teoretycznych. W drugim nurcie dokonuje się natomiast prób budowy modeli w oparciu o dane wtórne – pliki rejestru informujące o aktywności internautów w sieci. Uzupełnieniem przeglądu literatury badawczej jest krótka charakterystyka strategii zachęcających do dokończenia procesu zakupowego

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2018

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

doi:10.15611/pn.2018.526.05

Język:

pol

Powiązania:

Zastosowania badań marketingowych w zarządzaniu podmiotami rynku ; Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 526

Prawa:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Prawa dostępu:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

Licencja:

CC BY-NC-ND 3.0 PL

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

×

Cytowanie

Styl cytowania: