Obiekt

Tytuł: Zafałszowania w sprawozdaniach finansowych i sposoby ich ograniczania

Tytuł odmienny:

Falsifying financial statements and ways to reduce them

Autor:

Burchart, Renata ; Lelusz, Henryk

Opis:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 503, s. 77-88

Abstrakt:

W publikacji zaprezentowano wiele metod zaciemniania, fałszowania i fryzowania bilansu oraz rachunku zysków i strat w firmach. Przedstawiono również sposoby wykrywania, ograniczania i zapobiegania fałszerstwom w sprawozdaniach finansowych. W wykrywaniu oszustw księgowych może być pomocne badanie sprawozdań przez biegłych rewidentów, ale jedynie w dużych firmach. W procesie powstawania, ograniczania i zapobiegania fałszerstwom księgowym może być wykorzystany program monitorowania i wykrywania nadużyć, określany jako „czerwone flagi”, który może zniechęcić zarówno pracowników, jak i zarząd firmy do oszustw. Skutecznym sposobem zapobiegania nadużyciom może być też audyt wewnętrzny

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2018

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

doi:10.15611/pn.2018.503.07 ; oai:dbc.wroc.pl:41098

Język:

pol

Powiązania:

Współczesne problemy w nauce; dydaktyce i praktyce rachunkowości ; Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 503

Prawa:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Prawa dostępu:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

Licencja:

CC BY-NC-ND 3.0 PL

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

11 cze 2022

Data dodania obiektu:

15 maj 2018

Liczba wyświetleń treści obiektu:

5 335

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie PDF

5374

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://dbc.wroc.pl./publication/48149

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji