Struktura obiektu
Tytuł:

Koszty produkcji i ceny żywca wieprzowego jako instrument przewagi konkurencyjnej

Tytuł publikacji grupowej:

Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu

Tytuł odmienny:

Costs of Production and Prices of Pork as An Instrument of Competition Advantage

Autor:

Stępień, Sebastian

Opis:

Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1070, t. 2, s. 297-302

Abstrakt:

Asking about the competitiveness of pork production in Poland we ask about the ability of the sector to keep or strengthen its position on the market. Currently the production of pork is the most important branch of agriculture in Poland. The number of pigs amounts to 12% of total number in the EU and the meat production constitutes above 9% of total meat production in the EU. Owing to this the potential of Polish agriculture is competitive for other member states, the more so because the production of meat in most of them exceeds the internal consumption. The aim of the paper is to analyse the procurement prices of pork and costs of raising pigs before and after the accession to the EU and to estimate the potential of Polish and EU states' agriculture, which will let us draw the conclusions about the competitiveness.

Wydawca:

Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2005

Typ zasobu:

artykuł

Język:

pol

Powiązania:

Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu; 2005; nr 1070. T. 2 ; Agrobiznes 2005. Zmiany w agrobiznesie po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej. T. 2

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Źródło finansowania:

Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Nauki w ramach Programu Społeczna odpowiedzialność nauki II. Tytuł projektu: Nauka dla Społeczeństwa: Prace Naukowe AEW w otwartym dostępie (2005-2008)

×

Cytowanie

Styl cytowania: