Filtry
  • Kolekcje
  • Publikacje grupowe
  • Typ pliku
  • Autor
  • Temat i słowa kluczowe
  • Data wydania
  • Typ zasobu
  • Język

Szukana fraza: [Abstrakt = "Wysoka zawartość błonnika i obecność innych bioaktywnych składników czynią z owsa atrakcyjny komponent prawidłowej diety. Mimo badań nad możliwością włączenia owsa do diety bezglutenowej, wciąż brakuje jednoznacznego stwierdzenia o dopuszczeniu produktów pochodzących z owsa do spożycia przez osoby chore na celiakię. W pracy przedstawiono przegląd obecnego stanu wiedzy dotyczącego zasadności włączenia owsa i jego produktów do diety osób chorych na celiakię. W Polsce według zaleceń Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej z 2010 r. owies można ostrożnie wprowadzać do diety przy uwzględnieniu jedynie kilku ograniczeń. W celu osiągnięcia szerszej akceptacji owsa wymagana jest aktywna współpraca pomiędzy towarzystwami chorych na celiakię, autorytetami naukowymi i całym łańcuchem produkcji żywności."]

Wyników: 1

Obiektów na stronie:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji