Filtry
  • Kolekcje
  • Publikacje grupowe
  • Typ pliku
  • Autor
  • Temat i słowa kluczowe
  • Data wydania
  • Typ zasobu
  • Język

Szukana fraza: [Abstrakt = "Woda stanowi podstawowy komponent ludzkiego ciała w zakresie od 45\-55% u osób starszych do 75\-80% u noworodków. Jej stała podaż w diecie jest niezbędnym elementem zachowania bilansu wodnego w ustroju \(2800 ml\/dobę\) w warunkach komfortu termicznego. Utratę 10% wody w organizmie \(utrata 6\-7% masy ciała\) organizm sygnalizuje dręczącym pragnieniem. Natomiast przez utratę 20\-22% ogólnej ilości wody \(utrata 15% masy ciała\) może dojść do zejścia śmiertelnego. Dlatego codzienna systematyczna i odpowiednia podaż płynów w diecie człowieka jest niezbędnym warunkiem fizjologicznego funkcjonowania całego ustroju. W diecie turysty, bez względu na wiek i płeć, ze względu na zwiększoną aktywność fizyczną i jej intensywność oraz zmiany w temperaturze otoczenia, a nawet w wysokości nad poziomem morza niezbędne jest dostarczenie odpowiedniej ilości i jakości płynów. Celem pracy było przedstawienie zapotrzebowania na wodę w ustroju turysty oraz jej źródeł pokarmowych w zależności od wieku, płci, stanu fizjologicznego, warunków klimatycznych"]

Wyników: 1

Obiektów na stronie:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji