Struktura obiektu
Tytuł:

Konkurencyjność podażowa polskiego sektora warzywniczego w Unii Europejskiej

Tytuł publikacji grupowej:

Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century

Tytuł odmienny:

Supply side competitiveness of Polish vegetable sector in the European Union

Autor:

Tarnowska, Agnieszka

Temat i słowa kluczowe:

warzywa ; produkcja warzyw ; wydajność produkcji ; konkurencyjność podażowa ; mezoekonomia ; vegetables ; vegetable production ; productivity ; supply side compe-titiveness ; mesoeconomics

Opis:

Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2014, Nr 3 (3), s. 23-34

Abstrakt:

W opracowaniu poddano analizie powierzchnię upraw, wolumen i wartośćprodukcji podstawowych warzyw świeżych w celu ustalenia pozycji konkurencyjnej polskiegosektora warzywniczego po stronie podażowej rynku unijnego. Korzystając główniez danych FAOSTAT-u z lat 2004-2012 i stosując elementy WAP, wytypowano cztery grupywarzyw dominujących na rynku unijnym, tj. pomidory, cebula, warzywa kapustne, marchewi rzepa. Obliczone współczynnik koncentracji Giniego oraz indeks Herfindahla-Hirschmanawykazały, że najbardziej konkurencyjny był rynek marchwi i rzepy, najmniej – pomidorów.Polska jest wyróżniającym się w Unii Europejskiej producentem pomidorów i cebuli

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2014

Typ zasobu:

artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

doi:10.15611/e21.2014.3.02

Język:

pol

Powiązania:

Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2014, Nr 3 (3)

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

×

Cytowanie

Styl cytowania: