Struktura obiektu
Tytuł:

Zmiany na rynku jaj i perspektywy jego rozwoju

Tytuł publikacji grupowej:

Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu

Tytuł odmienny:

Changes on the Egg Market and Perspectives of Its Development

Autor:

Urban, Stanisław

Opis:

Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1070, t. 2, s. 375-381

Abstrakt:

In Poland egg production concerns mainly hen eggs. Most eggs come from big farms and their share in the total production is still on the increase. Even though the numer of eggs obtained from one hen is low it is steadily increasing. Eggs are mainly used for consumption and food processing. As far as the import is concerned, it is low whereas low so far export has distinctly grown after the EU accession. Furthermore egg processing i salso increasing and processed eggs are one of the subjects of Polish export. On the other hand the eggs consumption in Poland is lower than in the other 15 EU countries. However, in the last few years it has been rapidly increasing. Prospects for the development of this branch of economy are: the production of ecological eggs, egg processing and keeping other species then hens for obtaining eggs.

Wydawca:

Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2005

Typ zasobu:

artykuł

Język:

pol

Powiązania:

Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu; 2005; nr 1070. T. 2 ; Agrobiznes 2005. Zmiany w agrobiznesie po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej. T. 2

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Źródło finansowania:

Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Nauki w ramach Programu Społeczna odpowiedzialność nauki II. Tytuł projektu: Nauka dla Społeczeństwa: Prace Naukowe AEW w otwartym dostępie (2005-2008)

×

Cytowanie

Styl cytowania: