Struktura obiektu
Tytuł:

Otręby pszenne jako surowiec w biorafinerii

Tytuł publikacji grupowej:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Tytuł odmienny:

Wheat Bran as a Biorafinery Raw Material

Autor:

Harasym, Joanna

Temat i słowa kluczowe:

otręby pszenne ; biorafinacja ; suplementacja

Opis:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 92, s. 64-76

Abstrakt:

Otręby pszenne stanowią produkt odpadowy z przemiału pszenicy i tradycyjnie stosowane są w przemyśle spożywczym. Suplementacja diety człowieka otrębami pszennymi może wzmacniać prewencję zachorowań na wiele odmian raka w związku z obecnością różnych związków funkcjonalnych, jak błonnik pokarmowy, kwas fitynowy, lignany, oligo-sacharydy, antyoksydanty, fitoestrogeny. Oprócz zastosowania spożywczego otręby pszenne mogą stanowić tani i łatwy do wykorzystania surowiec, będący źródłem wielu substancji o wysokiej aktywności biologicznej. Na świecie pojawiają się coraz częściej zakłady rafinacji biomasy i charakterystyka otrębów pszennych czyni je niezwykle użytecznym surowcem do biorafinacji.

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2010

Typ zasobu:

artykuł

Język:

pol

Powiązania:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 92 ; Nauki Inżynierskie i Technologie, vol. 2

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Źródło finansowania:

Dofinansowano z programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" Ministra Edukacji i Nauki (SONB/SP/546390/2022). Tytuł projektu: Upowszechnienie zawartości czasopisma Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

×

Cytowanie

Styl cytowania: