Struktura obiektu
Tytuł:

Zmiany zachodzące w owocach i warzywach w łańcuchu logistycznym i sposoby ich ograniczania. Część 1

Tytuł publikacji grupowej:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies

Tytuł odmienny:

Changes in fruit and vegetables in the logistical chain and methods to prevent them. Part 1

Autor:

Tarapata, Karolina ; Lesiów, Tomasz

Temat i słowa kluczowe:

owoce ; warzywa ; łańcuch logistyczny ; metody utrwalania ; nowoczesne opakowania ; fruit ; vegetables ; logistics chain ; preservation ; active packaging ; edible films and coatings

Opis:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2021, Nr 37, s. 182-205

Abstrakt:

Celem pracy było przedstawienie zmian zachodzących w owocach i warzywach podczas zbioru u producenta rolnego, w czasie transportu i magazynowania, podczas przetwarzania u przetwórcy, w hurcie i sprzedaży detalicznej oraz u konsumenta, a ponadto omówienie możliwości ograniczenia tych zmian w poszczególnych ogniwach łańcucha logistycznego. Trwałość oraz jakość owoców i warzyw jest uzależniona od wielu czynników – rodzaju surowca, procesów, którym są poddawane podczas przetwarzania, prawidłowości stosowanych procedur i konieczności ich kontroli, jak również wykorzystania nowoczesnych technologii pakowania. Na wymienione cechy można oddziaływać poprzez optymalizację warunków przechowywania i transportu, zastosowanie poprawnych metod utrwalania oraz wykorzystanie opakowań chroniących i konserwujących.

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2021

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

doi:10.15611/nit.2021.37.11

Język:

pol

Powiązania:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2021, Nr 37

Prawa:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Prawa dostępu:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

Licencja:

CC BY-SA 4.0

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

×

Cytowanie

Styl cytowania: