Object structure
Title:

Wiedza konsumentów na temat aktualnych trendów żywieniowych

Group publication title:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies

Title in english:

Consumer knowledge about current nutritional trends

Creator:

Gadzała, Karolina ; Lesiów, Tomasz

Description:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2019, Nr 2 (33), s. 26-43

Abstrakt:

Celem pracy jest przeprowadzenie analizy i oceny wiedzy na temat wybranych aktualnych trendów żywieniowych i dietetycznych wśród konsumentów. W badaniu ankietowym wzięło udział 120 respondentów w wieku od 16 do 35 lat. Z przeprowadzonego badania wynika, że zdecydowana większość ankietowanych charakteryzuje się znajomością pojęć trendu żywieniowego i dietetycznego (87,5%). Najbardziej znanymi przez ankietowanych trendami są: wegetarianizm, weganizm, dieta wykluczająca gluten oraz dieta wykluczająca laktozę. Najmniej znanymi trendami okazały się mood food oraz mindful eating. Najczęściej wskazywanymi przez respondentów czynnikami, które skłaniają do podążania za trendami żywieniowymi, są kwestie zdrowotne oraz alergie i nietolerancje pokarmowe. Najrzadziej wybieranymi czynnikami były tradycje rodzinne/kulturowe. W wyniku przeprowadzonej analizy i oceny badań stwierdzono, że konsumenci poniżej 35 roku życia mają relatywnie niski poziom wiedzy na temat aktualnych trendów żywieniowych i dietetycznych

Publisher:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2019

Resource Type:

artykuł

Resource Identifier:

doi:10.15611/nit.2019.2.02

Language:

pol

Relation:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2019, Nr 2 (33)

Rights:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Access Rights:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

License:

CC BY-SA 4.0

Location:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

×

Citation

Citation style: