Rola uniwersytetów trzeciego wieku w aktywnym starzeniu się - Hasińska, Zofia; Tracz, Ewa (Universities of the third age and their role in the active aging process, 2013)
W niniejszym artykule przedstawiono wyniki badań na temat kształcenia ustawicznego osób starszych w uniwersytetach trzeciego wieku. Celem badań było dokonanie oceny form i metod oraz efektów działania tych instytucji w kontekście wpływu na aktywność w wieku starszym. Jako studium przypadku posłużył Uniwersytet Trzeciego Wieku w Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Instytucja ta proponuje seniorom różne formy aktywności fizycznej, umysłowej i społecznej. Poprzez zdobywanie wiedzy z różnych dziedzin, kształtowanie przydatnych umiejętności, zajęcia ruchowe, rozwijanie zainteresowań oraz nawiązywanie kontaktów społecznych seniorzy mają tutaj możliwości wszechstronnego rozwoju. Jednocześnie sylwetkę słuchacza UTW wyróżnia wiele pozytywnych cech osobowych oraz postaw i zachowań sprzyjających aktywnemu starzeniu się. (abstrakt oryginalny)
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2013, Nr 1 (7), s. 91-102
Keywords: aktywne starzenie się; kształcenie ustawiczne osób starszych; uniwersytet trzeciego wieku; active aging; lifelong learning of elderly; University of the Third Age